Inleiding/Voorwoord
Nieuwspagina
Gerardus van Schaik
G.A. van Schaik
H.A.G. van Schaik
Neuengamme
Bronnen/Literatuur
Kontakt + Gastenboek
Linkpagina
Foto- en Videopagina

  Nieuwspagina

 


Twee nieuwe video's toegevoegd op de Foto- en Videopagina.

Klik hier om ze te bekijken.


 

 

 

We schrijven 1945. Geallieerde troepen trekken Nazi-Duitsland binnen. Ze treffen niet alleen een verslagen bevolking en gebombardeerde steden aan, maar ook interneringskampen, werkkampen en vernietigingskampen. Deze concentratiekampen waar o.a. Joden, Roma's en krijgsgevangenen waren samengebracht, bleken de hel op aarde. De meest gruwelijke uiting van het gedachtegoed van het Nazi regime. Pas na de geallieerde overwinning werd de wereld zich echt bewust van het lot dat zovelen in deze kampen had getroffen. Het waren foto's en filmbeelden die voor het eerst de horror in de concentratiekampen liet zien.

 

Op deze DVD zien we originele filmbeelden, documenten en foto's. Er zijn aangrijpende verhalen bijeengebracht waaronder die van velen die de kampen overleefden en de cameraman die de bevrijding van Auschwitz filmde. Deze 4-delige DVD-box geeft een indruk van de verschrikkingen in de concentratiekampen Auschwitz, Bergen-Belsen, NEUENGAMME en Theresiënstadt.

 

De geallieerde bevrijders troffen een ware hel aan toen ze de concentratiekampen bevrijdden. Als bewijsmateriaal werden zelfs de meest gruwelijke details door hen op film vastgelegd. En dan te bedenken dat er nog altijd mensen zijn die het bestaan van deze kampen , en wat zich daar heeft afgespeeld, ontkennen of bagatelliseren.

 

De films op deze DVD's tonen de afschuwelijke werkelijkheid en mogen als zeer schokkend worden gezien. (16+)

 

4 DVD-box: Concentratiekampen

Uitgave: April 2009

Duits gesproken, Nederlands ondertiteld 

Uitgegeven door: Bright Vision Entertainment

o.a. te bestellen bij: Bol.com (directe link)


 

 

 

Een voetballer in Neuengamme (deel 1) 

De levensloop van Otto "Tull" Harder. Van vermaard Duits voetballer, SS-bewaker in Neuengamme tot kampcommandant van het buitenkamp Hannover-Ahlem. Lees hier verder.


 

 

 Een voetballer in Neuengamme (deel 2)

In 1943 overlijdt in Neuengamme Reinder Boomsma. In aansluiting op deel één nu het verhaal over de sportieve levensloop van een Nederlandse voetballer. Lees hier verder.


 

 

Muziek in een concentratiekamp

Bovenstaande tekening kwam ik tegen tijdens één van mijn speurtochten op het internet. Het "kamporkest van Neuengamme" speelt muziek terwijl op de achtergrond een gevangene, onder het oog van zijn medegevangenen, wordt terechtgesteld. Welke rol speelde muziek in het dagelijks leven van concentratiekampgevangenen. Lees hier verder.

 

De Tweede Wereldoorlog in muziek

Deze website gaat over de betekenis van muziek in de Tweede Wereldoorlog in het toenmalige Koninkrijk der Nederlanden. Verboden muziek, muziek uit kampen, amusementsmuziek, propagandaliederen en andere werken die in de oorlogsjaren zijn ontstaan, zijn op deze site te horen. De muziek, artikelen, films, foto's en vele archiefdocumenten vertellen over de macht en onmacht van muziek, over leven en overleven met muziek in oorlog. Ga hier naar de website.

 


De Telegraaf - door Jan Colijn, 01-10-2009

 

Website met spullen van kampslachtoffers

  Ze noemt het een allerlaatste poging. Annemiek Littlejohn uit Amersfoort lanceert vandaag een speciale website om de spullen van de slachtoffers van concentratiekampen terug te bezorgen bij de rechtmatige eigenaren. Als tastbare herinnering aan degene die omkwam in de oorlog. Persoonlijke papieren, horloges, brillen, foto's en portemonnees met soms muntstukken.

Ga hier naar de website.

 


  


 

 

 

Tijdens mijn onderzoek m.b.t. mijn grootvader Gerardus van Schaik kwam ik in het bezit van documenten die zijn gevangenschap in de strafgevangenis van Scheveningen, in de volksmond het Oranjehotel, bevestigden. Zijn naam kwam echter niet voor op de online namenlijst  van de Stichting Oranjehotel. Uiteindelijk, en met dank aan de stichting, is ook dit gelukt. Klik hier voor de website, kies voor "Namen van gevangen" en kies dan voor "Namenlijst Stichting Oranjehotel".


 

Adoptie Oorlogsgraf via de OGS.

 

 

 De Oorlogsgravenstichting is in 1946 in het leven geroepen om de graven van Nederlandse oorlogsslachtoffers in te richten en te onderhouden. De Stichting onderhoudt inmiddels ruim 50.000 graven die verspreid liggen in vijftig landen.

Men vind, en terecht, dat de herinnering aan deze slachtoffers en de periode waarin men leefde niet verloren mag gaan. Steeds meer nabestaanden die deze oorlogsslachtoffers hebben gekend, vallen weg. Er worden nu graven beheerd van wie er geen nabestaanden meer in leven zijn. Door adoptie van een graf blijven de namen en de verhalen van deze mensen in herinnering door de mensen die nu leven. 

 

Binnenkort hier te lezen.


Twee nieuw te verwachten websites.

 

 

Naar verwachting zal rond april 2010 een nieuwe website worden gelanceerd met betrekking tot de kinderen van de Bullenhuser Damm.

Klik hier om de website te bezoeken.

 

 

 

Oorlog in Blik is een initiatief van het programma Erfgoed van de Oorlog van het ministerie van VWS en wordt uitgevoerd in opdracht van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie. Doel van Oorlog in Blik is een zo volledig mogelijk overzicht bieden van alle films en geluidsopnamen uit de Tweede Wereldoorlog uit het toenmalige Koninkrijk der Nederlanden, inclusief de voorgeschiedenis, 1933, en de nasleep, 1950. Vanaf september 2010 kunt u via deze site het merendeel van de duizenden films en geluidsmateriaal integraal zien of beluisteren. Klik hier voor de website en hier voor de informatieflyer.

 


 

Get Microsoft Silverlight

 

Kamp Amersfoort was in de Tweede Wereldoorlog de zwartste plek van Nederland. Hier zijn de meeste mensen gefusilleerd en daarom moest het zo snel mogelijk weg. Het heeft lang geduurd voor er een fatsoenlijke herdenkingsplek kwam.' Aan het woord is Annemiek Littlejohn. Zij is als vrijwilliger honderd uur per week bezig om de gegevens van de slachtoffers van het kamp te achterhalen. Daarnaast is ze bezig de persoonlijke eigendommen van de slachtoffers die in Kamp Amersfoort zijn achtergebleven terug te bezorgen bij de erfgenamen van die slachtoffers. Het blijkt van grote waarde om iets tastbaars terug te krijgen van een overledene, al is het maar een knoop van een jas. Eén van die nabestaanden is Lubbert van Steeg. Samen met zijn broer die uit Australië over was bracht hij een bezoek aan het Kamp, waar ooit zijn vader Hendrik van Steeg korte tijd had doorgebracht. Tot hun grote verrassing bleek de trouwring van hun vader nog in het kamp te liggen. De moeder van Lubbert is inmiddels 90 jaar. Dankzij het werk van Annemiek Littlejohn heeft zij de trouwring van haar man weer aan haar vinger. Naast al het speurwerk is Littlejohn ook steun en toeverlaat voor de slachtoffers van Kamp Amersfoort die nog in leven zijn. Velen van hen hebben hun familie nooit over die periode uit hun verleden willen vertellen. Littlejohn moedigt hen aan om hun verhaal wel te doen, nu ze er nog zijn. En die oproep werkt: om - al was het maar één keer - hun verhaal te vertellen bellen ze haar soms letterlijk uit bed.  


  

p style="text-align: center;"> 

 

 

to Top of Page